Alumner berättar

Gymnasiet var en bra bas inför Jakobs fortsatta studier – idag arbetar han inom digital desig

Maxmobördige Jakob Nylund tog studenten 2006 och arbetar idag med digital design på IT-företaget Atea. Efter gymnasiet studerade han mediavetenskap vid Luleå tekniska universitet, och blev efter det egenföretagare och frilansare på bland annat Yle som radioredaktör. På senare tid har han varit delägare i företaget Gambit, som i fjol blev uppköpta av Atea.

Arbetet är väldigt mångsidigt och Jakob uppskattar att han fritt kan bestämma över sina arbetsuppgifter. Han får vara kreativ, och det är sällan två arbetsdagar ser likadana ut. Ett projekt han bland annat arbetat med är uppdateringen av VSG:s logo och visuella design!

Gymnasiet gav honom mer tid att fundera vart han ville söka sig. Det var en trygg och nära miljö, som i kombination med kompisarna var en bra bas efter högstadiet.

Det jag också tog med mig var allmänbildningen man fick. Vi lärde oss tänka mer självständigt och det var viktigt att ha med sig i studierna och arbetslivet.

Emmas intresse för psykologi väcktes i gymnasiet: ”Det var en rolig tid och den sociala biten var viktig”

Emma Friman tog studenten 1999 och arbetar idag som psykolog inom rehabilitering. Hon studerade psykologi vid Åbo Akademi i Åbo, och hann senare också läsa pedagogiska studier för ämneslärare. Det bästa med arbetet är enligt henne kundmötena, mångsidigheten och att få ta del av klienternas rehabiliteringsprocesser på olika sätt.

Gymnasiet var en viktig tid för henne, på många olika sätt. Det var då intresset för psykologi väcktes, och hon minns också hur stor inverkan gemenskapen och kompisarna hade på henne.

”Det var en rolig tid och den sociala biten var viktig. Man lärde känna fler och fick nya bekantskaper då klasskamraterna kom från olika delar av landet.”

Personal med gedigen erfarenhet och ett brinnande intresse för elitidrott

De här tre är inte bara idrottare som har gått i Vörå Idrottsgymnasium. De utgör också en viktig del av vår personalstyrka idag.

Fredric Portin fungerar som långdistanstränare och modersmålslärare, Pernilla Tunis som orienteringstränare och matematiklärare och Matias Strandvall som skidtränare.  Att de både har levt elitidrottarlivet, upplevt stora mästerskap och nu arbetar med våra ungdomar som strävar mot liknande mål ser vi som en stor styrka och tillgång för vår verksamhet.

Tillsammans med vår övriga fina personal strävar vi efter att möjliggöra framgångar inom såväl studier som idrott för alla våra studerande.  

Tradenomstuderande och politiskt aktiv – gymnasiet gav Rasmus många möjligheter efter studenten

Kimobördige Rasmus studerar tredje året på tradenomutbildningen vid Novia i Vasa. Vid sidan av studierna har han arbetat både inom logistikbranschen och politiken, och sedan 2021 sitter han i Vörå kommuns fullmäktige. Han tog studenten 2019 från Vörå samgymnasium och har hunnit med en hel del sedan det, trots de lite lugnare pandemiåren.

Intresset för politik hade han redan under gymnasietiden, men det var först året efter som han blev mer insatt. 2020 valdes han till kretsordförande för Svensk Ungdom i Österbotten och idag sitter han med i förbundsstyrelsen. I politiken är det alltid något nytt på gång och nya frågor som ska diskuteras, och det är det som enligt honom gör det spännande.

Att gå gymnasiet ser han som ett av de bästa besluten han tagit. Han lärde sig mycket, hade möjlighet att åka på studieresor och gick så många kurser han bara kunde.

– Den viktigaste lärdomen jag tog med mig var att prova på saker och ställa upp där det finns en möjlighet. Man vet aldrig före man har testat och det kan ge så mycket.

Fin gemenskap och vänner för livet

Jesper Engström, Sebastian Strandvall och Hampus Holmgren gick alla på fotbollslinjen under sin tid i Vörå idrottsgymnasium. Medan Engström och Strandvall är aktiva än idag hann Holmgren pröva på livet som utlandsproffs i Åtvidaberg redan under gymnasietiden.

Strandvall och Engström har också plockat hem medaljer från ligafotboll och syns idag i VPS’s svartvita färger. 

”Vöråtiden minns jag med glädje. Ett perfekt ställe för att kombinera studier med idrott. En fin gemenskap, där jag också fann vänner för livet” minns Jesper Engström 

Mathias blev elkraftsingenjör och var länge stationerad utomlands

50 länder och 40 amerikanska delstater – så många platser har Mathias Norrgård hunnit besöka under sin karriär. Han tog studenten 2007 och utbildade sig sedan till elkraftsingengör vid Novia i Vasa. Under studieåren var han på praktik vid Wärtsilä, och där fortsatte han också som el- och projektingengör. De senaste sju åren har han varit stationerad utomlands och övervakat installation samt ibruktagning av nya kraftverk i Sydamerika, Karibien, USA och Europa.

 

Det bästa med jobbet är att det alltid är något nytt på gång. Han trivs med det och möjligheten att få bo utomlands en del av året. På arbetsresorna har han dessutom med sig ett gäng andra finländare, så det blir sällan tråkigt.

 

– En grej jag minns extra bra var när Argentinas president kom på besök på invigningen av ett nytt kraftverk. En annan är gatukatten i Peru jag tog hand om och med hem till Finland.

 

Sedan i fjol arbetar Mathias på Wärtsiläs service-sida och reser hälften mindre än tidigare. Nu är det även båtar och kryssningsfartyg han far och startar upp. För några veckor sedan bar det av till Jamaica där en generator i ett gammalt kraftverk behövde bytas ut.

Fyra högaktuella friidrottstjejer med studentbetyg från VSG

Friidrottarna Natalie Blomqvist, Camilla Richardsson, Sofie Lövdal och Anni Alanen är ett gäng aktuella friidrottare och före detta Vörå-studerande som vi följer med spänning. Alla fyra har medalj(er) från Kalevaspelen.

Blomqvist och Richardsson sprang i världsmästerskapen så sent som i somras och fortsatte säsongen vid Europamästerskapen i München tillsammans med Alanen i slutet av senaste säsong.

Alanen som är en av landets mest lovande spjutkastare studerade dessutom på svenska, trots sitt finska modersmål, och tog studenten på svenska från vår skola så sent som i våras.

Högaktuella tjejer som vi håller tummarna för inför kommande säsonger.  

Intresset för politik hängde med från gymnasiet – idag är Anna styrelseordförande i Vörå

Anna Bertills är ett bekant ansikte både i politiken och kommunikationsbranschen! Hon är nuvarande styrelseordförande i Vörå kommun och delägare av Bertills & Jung, en kommunikationsbyrå med kontor både i Vasa och hemkommunen. Innan hon blev egenföretagare fungerade hon som VD för Folkhälsan Utbildning, och hon hann också arbeta som projektledare vid KulturÖsterbotten och informations- och utbildningschef på Finlands Svenska Idrott.

Intresset för politik har hängt med sedan gymnasiet. Anna tog studenten 1998 och flyttade efter det till Åbo, där hon studerade statskunskap och var politiskt aktiv vid sidan om. Förutom riksdagsassistent och specialarbetare åt olika ministrar har hon också varit ordförande för Svensk Ungdom.

– Jag åkte runt i Europa och en helt ny värld öppnade sig. Politiken har gett mig mycket och man lärde sig om livet och samhället samtidigt som man byggde nätverk för framtiden.

Gymnasiet var en tid då hon prövade sig fram och testade sina gränser i inlärningen. Det var allmänbildande och efter åren i Vörå kände hon sig förberedd för högskolestudierna. Också intresset för skrivandet, som under hela hennes karriär har varit viktigt, kom starkt i och med gymnasiet.

”Det här är en väldigt bra plats för idrott”

Karta och kompass är bekanta föremål för Kirsi Nurmi, Alexandra Enlund och Satu Tuomisto. Alla tre har rönt framgångar inom sin gren (orientering/skidorietnering) och var träningsflitiga redan under sina år i Vörå idrottsgymnasium.

Men även om verktygen ligger där, blir man inte framgångsrik om man inte själv tar upp dem och börjar jobba. De här tre damerna har alla tre fått klä sig i de blåvita färgerna och representera landet de senaste åren. Satu minns stödet från tränarna under gymnasietiden:  

Jag har kunnat träna bra även när jag haft skador. Tränarna förstår vad det är att vara skadad och försöker hjälpa och hitta andra sätt att träna. När jag har varit frisk har träningarna varit bra. Det här är en väldigt bra plats för idrott. Det är lätt att kombinera idrott och studier här”.

 

Gymnasiet betydde mycket för Adde – idag är han utbildad socionom

Adde tog studenten 2019 och påbörjade efter det studierna till socionom vid Novia i Vasa. I december i fjol blev han färdig, och under åren har han hunnit vara på praktik bland annat vid Röda Korset och Integrationsenheten i Korsholm. Idag arbetar han som handledare vid Vörå migrationscenter, där han handleder ungdomar och hjälper dem i vardagen. Det bästa med arbetet är enligt honom att få jobba med människor med olika bakgrunder.

En resa till Österrike och de årliga juldanserna är det han minns extra bra från tiden i Vörå. Gymnasiet betydde överlag mycket för Adde, som då förutom kursmaterialet också lärde sig språket.

– Jag har ett annat modersmål och hade det svårt, särskilt första året av gymnasiet. Men lärarna och studiehandledaren hjälpte mig mycket och lärde mig tekniker så jag skulle klara av det.

I framtiden är planen att vidareutbilda sig inom ledarskap. Han vill också gärna läsa fler språk, möjligen arabiska eller spanska. Efter åren av studier, som till stor del har präglats av pandemin, känner han sig i nuläget ändå glad och redo att påbörja arbetslivet.

Vöråtiden gav en god grund för idrottskarriären – om du frågar dessa fem legender

Yvonne Gunell, Mats Haldin, Kim Fagerudd, Staffan Tunis och Johanna Lindholm är något av legender i vår skola. De tog studenten för ganska många år sedan redan, men deras idrottskarriärer fortsatte ett bra tag efteråt.

De fyra första har skördat framgångar inom orientering/skidorientering medan Johanna Lindholm inledde sin karriär som skidåkare, men har under det här årtusendet också skördat medaljer inom finländsk långdistanslöpning. 

I det här gänget hittas förutom medaljer i finska mästerskap också en och annan medalj från världsmästerskap och framgångar i världscupper.

Medan Mats Haldin minns tiden i Vörå idrottsgymnasium så här: ”Vöråtiden gav en god grund för idrottskarriären, var både lärorik, utvecklande och en rolig tid!” summerar Kim Fagerudd sin upplevelse så här: ”Best days of my life!” 

Caroline blev VD på företag inom förnybar energi

Caroline Kullbäck arbetar sedan augusti som verkställande direktör på Etha Wind i Vasa. Hon tog studenten från Vörå samgymnasium 2009, och studerade efter det handelsrätt vid Hanken. Slutarbetet om stödformer för förnybar energi ledde henne till Etha Wind, där hon först arbetade som konsult. Idag brinner hon för organisering och utveckling av bolaget.

 

Hon har alltid varit en person som gillat att ha insyn i många olika saker. Det har hängt med sedan gymnasietiden i Vörå, där hon också blev van att ta till sig information och skriva rapporter. Särskilt som konsult och projektgranskare har hon haft nytta av det.

 

För två år sedan gick flyttlasset tillbaka till Vörå, efter studietiden i Vasa.

 

– Jag tycker om att bo på landet. Så för mig kändes det naturligt att jag skulle flytta hit igen i något skede.

 

Vasabladet artikel: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/607465

Richard, Filiph och Mikaela värdesätter idrottsgymnasiets breda tränarutbud

Att få kliva upp på prispallen i friidrottens Kalevaspel är inte alla förunnat. Men bland annat dessa tre Vörå-studenter har alla lyckats. Filiph Johansson på 400m, Mikaela Löfbacka i tävlingsgång och Richard Östman i höjdhopp.

För att många olika grenutövare ska få möjlighet att utvecklas krävs också ett brett utbud av tränare, och inte minst inom friidrotten är vi stolta över alla tränarsamarbeten som bidrar till att våra studenter kan utvecklas inom sin specifika gren. Där hittar vi bland annat Richard idag medan Filiph har figurerat som gymnastiklärare i skolan under hösten.  

Charlotta blev jurist och kan idag också titulera sig författare

Maxmobon Charlotta Frantz tog studenten 1994. Efter några års studier i Vasa flyttade hon söderut och kom in på juridikutbildningen vid Åbo Akademi, och de studierna fortsatte sedan i Stockholm där hon också blev färdig jurist. 2012 flyttade hon tillbaka till Maxmo tillsammans med familjen, och idag arbetar hon som fastighetsförmedlare på Skogsvårdsföreningen.

 

Gymnasiet var den studietid hon tyckte allra bäst om. Sammanhållningen var bra, och fastän hon var inställd på juristyrket gillade hon att läsa många olika ämnen. Efter tiden i Vörå hann hon dessutom vara ett år i militären i Nylands brigad – och var då en av de tio första kvinnorna i Finland att göra frivillig tjänstgöring.

 

Idag kan Charlotta också titulera sig författare! I vintras utkom hennes debutroman Refuserad, som handlar om en medelålders kvinnas relationer och perspektiv på livet. Planen är att ge ut uppföljaren under nästa år.

 

– Jag har alltid tyckt om att skriva och haft det som en hobby vid sidan av arbetet. Så det är riktigt kul att det leder vidare till något.

Idrottsgymnasiet hjälpte Netta, Monica och Fanny att förverkliga sina fotbollsdrömmar

Netta Hanhimäki, Monica Hagström och Fanny Söderström hör alla till högaktuella namn inom finländsk fotboll och har en hel del gemensamt. Alla tre har åtminstone en ligamedalj från högsta damligan och alla tre har gått i Vörå idrottsgymnasium. Eller ja, Netta är faktiskt ännu vår studerande som alltså kombinerar studier och toppidrott, medan de två övriga tog studenten för ett par år sedan.

Monica Hagström beskriver sin tid i vår skola så här

”I Vörå fick jag möjligheten att följa mina drömmar. Både tränarna och lärarna hjälpte mig att utvecklas på många olika sätt. Tog ett stort steg framåt som spelare, men växte även som person/människa” 

 

Från akutvårdare till läkare – gymnasietiden lade grunden för Alexanders karriärval

Vöråbördige Alexander Påhls studerar sista året till läkare i Umeå. Studenten tog han 2011 och efter militären väntade akutvårdarlinjen vid Arcada i Helsingfors. Under somrarna jobbade han på ambulansen i Österbotten, och där fortsatte också karriären efter examen. Läkaryrket var ändå något han hade funderat på sedan gymnasiet. Efter en tid i Vasa valde han därför att satsa på det, och 2017 började studierna på andra sidan Kvarken.

 

Under gymnasietiden extraknäckte han på brandstationen i Vörå, och det var där intresset för branschen väcktes. Han jobbade jour och var med på olika delvårdsuppdrag – som inte alltid kom så lägligt.

 

– Det var nog en eller två gånger jag ryckte ut mitt under lektion, så det var kanske inte alltid så populärt. Som tur var orsaken åtminstone bra.

Nu är planen att göra allmän tjänst och specialisera sig, troligen inom narkos eller akutvård. Vad det än blir vill han kunna vägleda och prata med patienten på ett tydligt men också tryggt och stödjande sätt. Grunden för de språkliga kunskaperna fick han i gymnasiet, och det är han idag tacksam för.

Andrea, Juuso och Julia värdesätter att de kunde kombinera toppidrott med gymnasiestudier

För den skidintresserade är de här tre ansiktena bekanta. Andrea Julin, som lade skidorna på hyllan för ett par år sedan hann representera landet vid både världscuper och världsmästerskap. Julia Häger och Juuso Haarala är båda ännu aktiva och vi följer med spänning med deras framgångsrika framfart i skidspåren. Förutom skidåkning som gemensam nämnare har de alla tagit studenten från vår skola! Juuso Haarala kommenterar sin tid i Vörå idrottsgymnasium så här:

”I Vörå Samgymnasium kunde man kombinera toppidrottarens liv med studier på bästa möjliga sätt. Under tiden i Vörå utvecklades jag som idrottare, men ännu viktigare var att jag lärde mig att ta ansvar och förstå helheten om hur toppidrottarens vardag ser ut. ” 

För Matilda var programmering inte ett självklart val – nu stortrivs hon med sitt jobb

Matilda Wikar blev student från Vörå samgymnasium 2014 och arbetar idag som software developer på IT-företaget Devatus i Vasa. Hon utvecklar appar och webbverktyg till företag inom industrin, och till vardagen hör problemlösning och programmering. Det, och att få vara kreativ, är enligt henne det bästa med jobbet.

 

Vägen dit har inte alltid varit självklar. I gymnasiet läste Matilda många olika ämnen, och efter tredje året valde hon att söka sig vidare till Vaasan Yliopistos diplomingengörsutbildning. Tanken var aldrig att bli programmerare – men hon fattade snabbt intresse för det och är idag glad att det blev som det blev.

 

Det hon uppskattade mest med gymnasietiden var alla valmöjligheter som fanns. Gemenskapen var fin bland eleverna, och när idrottslinjen blandades med den allmänna fick hon också nya vänskaper.

Gymnasiet var en trygg grund att bygga vidare på och en plats att söka sig själv. Man kunde i lugn och ro fundera på vad nästa steg i livet skulle vara.