Som skidtränare fungerar Roland Villför, Henrik Byggmästar och Matias Strandvall. Roland är också Finlands svenska skidförbunds, Suomen hiihtoliittos samt Olympiska kommitténs tränare. Henrik Byggmästar är FSS´ förbundstränare och verksam vid gymnasiet.   Från och med 2018 är även Matias Strandvall skidtränare vid Vörå samgymnasium-idrottgymnasium.

Träningen bygger mycket på att få en gedigen grund och att senare kunna klara sig på egen hand med en stegrande träningsmängd och -intensitet. Inför varje period delas ett grundprogram ut. Genom att delta i de gemensamma träningarna avläggs idrottskurser, som räknas in i gymnasiets minimikrav på 75 kurser. I ett idrottsgymnasium ingår idrotten som en del av gymnasieutbildningen och 21 kurser idrott innebör större valfrihet då man samtidigt kan välja bort vissa andra kurser. Här lönar det sig att göra en individuell planering, där tävlingsperioder och dylikt beaktas i den totala arbetsmängden. 

Skolåret är indelat i 6 perioder. Likaså kan man dela in träningen i 6 perioder.

Huvudvikten i träningen fördelas enligt:

  • period 1: Grunduthållighet och snabbhet

  • period 2: Fartuthållighet och maximal uthållighet

  • period 3: Skidåkning (Grundträning snö + teknik)

  • period 4: Tävlingar och teknik (individuell träning)

  • period 5: Tävlingar och utvärdering + planering (nästa säsong)

  • period 6: Styrka och Grunduthållighet

Normalt ingår 4 träningspass i veckan måndag och onsdag eftermiddag, samt tisdag och torsdag morgon. Dessutom har man normal skolgymnastik och en cirkelträning per vecka. De flesta elever har också en egen tränare.

Vörå erbjuder utmärkta träningsmarker och anläggningar för skidåkare. Terrängen är kuperad och Vörå skidcentrum ligger ca 500 meter från skolans internat. Spåren är av god kvalitét och mycket varierande och både senior- och juniorFM i skidåkning har anordnats i Vörå de senaste åren i Vörå. Även 2020 kommer FM att anordnas i Vörå skidcentrum. Konstsnö används enligt behov och konstsnöspåret förlänger säsongen i fall att vädret är varmt. Skidåkning är möjligt från mitten av november till första veckan i april. Vörå kommuns anställda ser till att spåren körs dagligen, vilket garanterar bra träningsförhållanden.

Den nybyggda rullskidbanan i skidcentrum  möjliggör rullskidsträning under de tider på året då snö saknas.

Rullskidbanan är  2,5 km lång och i utmärkt skick. Den invigdes hösten 2017 och blev snabbt populär bland åkarna.

Gymnasiet har tillgång till egen bil, som kan användas när idrottarna åker på träningar och läger.

I internatsbyggnaden finns ett servicerum, där skidor kan förvaras och skötas, samt ett testlabb där det går att utföra bla mattest.

Mattest görs fyra gånger per år. För att kontrollera träningsnivån löps varje period kontrollträningar med pulsmätare. Skidåkarna har också olika grenspecifika tester. Testlabbet sköts av Ella Nurmi. Det finns också tillgång till idrottsmassage.

Vid Campus Norrvalla finns också ett välutrustat gym och simhall.

Till Orientering