Som skidtränare fungerar Roland Villför, Henrik Byggmästar och Matias Strandvall. Roland är också Finlands svenska skidförbunds, Suomen hiihtoliittos samt Olympiska kommitténs tränare. Henrik Byggmästar är FSS´ förbundstränare och verksam vid gymnasiet.   Från och med 2018 är även Matias Strandvall skidtränare vid Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium.

I skidskytte har Jukka Salonen och Mats Tuomela hand om teknikträningen. Skidåkningen leds av gymnasiets skidtränare.

Träningen bygger mycket på att få en gedigen grund och att senare kunna klara sig på egen hand med en stegrande träningsmängd och -intensitet. Inför varje period delas ett grundprogram ut.  Här lönar det sig att göra en individuell planering, där tävlingsperioder och dylikt beaktas i den totala arbetsmängden. 

Skolåret är indelat i 6 perioder. Likaså kan man dela in träningen i 6 perioder.

Huvudvikten i träningen fördelas enligt:

  • period 1: Grunduthållighet och snabbhet

  • period 2: Fartuthållighet och maximal uthållighet

  • period 3: Skidåkning (Grundträning snö + teknik)

  • period 4: Tävlingar och teknik (individuell träning)

  • period 5: Tävlingar och utvärdering + planering (nästa säsong)

  • period 6: Styrka och Grunduthållighet

Normalt ingår 4-5 träningspass i veckan. Dessutom har man normal skolgymnastik och extra fysträning. De flesta studerande har också en egen tränare.

Vörå erbjuder utmärkta träningsmarker och anläggningar för skidåkare. Terrängen är kuperad och Vörå skidcentrum ligger ca 500 meter från skolans internat. Spåren är av god kvalitét och mycket varierande och både senior- och juniorFM i skidåkning har anordnats i Vörå de senaste åren.  Konstsnö används enligt behov och konstsnöspåret förlänger säsongen i fall att vädret är varmt. Skidåkning är möjligt från mitten av november till första veckan i april. Vörå kommuns anställda ser till att spåren körs dagligen, vilket garanterar bra träningsförhållanden.

Den nybyggda rullskidbanan i skidcentrum  möjliggör rullskidträning under de tider på året då snö saknas.

Rullskidbanan är  2,5 km lång och i utmärkt skick. Den invigdes hösten 2017 och blev snabbt populär bland åkarna. 

Skyttebanan finns invid skidspåret och rullskidbanan. Skyttarna har möjlighet att träna med elektroniska tavlor och optiska kikarsikten både utomhus i terrängen och inomhus som sk torrträning. 

Gymnasiet har tillgång till egen bil, som kan användas när idrottarna åker på träningar och läger.

I internatsbyggnaden finns ett servicerum, där skidor kan förvaras och skötas, samt ett testlabb där det går att utföra bla mattest och använda rullskidmatta.

Mattest görs fyra gånger per år. Skidåkarna har också olika grenspecifika tester. Testlabbet sköts av Ella Nurmi. Det finns också tillgång till idrottsmassage.

Vid Campus Norrvalla finns också ett välutrustat gym och simhall.

Till Orientering