Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium finns i natursköna Vörå i Österbotten. Gymnasiet består av en allmän gymnasielinje och idrottsgymnasiet.

Bland Finlands femton idrottsgymnasier med nationell specialstatus ger idrottsgymnasiet i Vörå undervisning på svenska.

Vörå samgymnasium har gamla traditioner. Vörå samskola startade år 1945 och fick rätt att ge gymnasieutbildning på sextiotalet. Studenter har dimitterats i över 50 år från Vörå samgymnasium! Gymnasiet är också ett av de fyra första  idrottsgymnasierna i Finland. Den specialuppgiften fick Vörå samgymnasium,  Mäkelänrinteen lukio, Kuortaneen lukio och Sotkamon lukio i början på sjuttiotalet.

Sedan dess har Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium vuxit rejält. Idag utgör allmänna linjen drygt en tredjedel av de studerande medan antalet idrottare har vuxit till närmare hundra.

Idag finns gymnasiet vid Campus Norrvalla. Flytten för fyra år sedan gav gymnasiet moderna, arkitektplanerade utrymmen och många nya samarbetsmöjligheter. Eftersom Folkhälsan Utbildning finns under samma tak ges bland annat goda möjligheter till kombistudier.

Idrottsgymnasiets huvudgrenar är fotboll, skidåkning, orientering och friidrott. Därutöver finns det möjlighet att satsa på till exempel skidorientering, cykelorientering, amerikansk fotboll och skidskytte. Under årens lopp har även till exempel alpinister, golfare, cyklister, backhoppare och ryttare gått i vårt gymnasium. Idrottarna tränas av ett mycket erfaret tränarteam. Mer info om idrotten finns under idrottsfliken.

Idag är Vörå samgymnasium-idrottsgymnasium känt för goda resultat i både idrott och studier och en god stämning överlag. Gymnasiet har utbildat flera generationer med vöråbor och åtskilliga idrottare från hela Svenskfinland och är ett livskraftigt och dynamiskt gymnasium i en kommun med positiv inställning till studier och utmärkta idrottsmöjligheter.

Tillbaka till huvudsidan