Idrottsgymnasiets friidrottstränare är Fredric Portin (medel-, långdistans), David Söderberg (slägga, fysträning), Thomas Asp (styrka),  Johan Nordmyr (sprint, rehab), Martin Grandell (spjut),  Robert Häggblom (kula, diskus) och Richard Östman (hopp). 

Träningen bygger mycket på att få en gedigen grund och att senare kunna klara sig på egen hand med en stegrande träningsmängd och träningsintensitet. Inför varje period delas ett grundprogram ut.  I ett idrottsgymnasium ingår idrotten som en del av gymnasieutbildningen. 

Skolåret är indelat i 6 perioder. Likaså kan man dela in träningen i 6 perioder. Huvudvikten i träningen fördelas enligt:

  • period 1: Tävlingsperiod

  • period 2: Övergångsperiod och grundträning

  • period 3: Grundträning och tävlingsförberedande träning

  • period 4: Tävlingsperiod (inomhus)

  • period 5: Grundträning

  • period 6: Tävlingsförberedande träning och tävlingsperiod

Normalt ingår 5 träningspass i veckan (måndag, onsdag och torsdag  eftermiddagar, samt tisdag och torsdag morgon). Dessutom har man normal skolgymnastik och extra fysträning. De flesta friidrottare har en egen tränare och idrottsgymnasiet stöder och hjälper den aktiva och tränaren att nå bättre resultat.

Vörå erbjuder utmärkta träningsområden och anläggningar för friidrottare. Idrottsplan med fina allvädersbanor finns alldeles i närheten av Campus. 

Gymnasiet har tillgång till egen bil som kan användas när idrottarna åker på träningar och läger. Styrketräningsmöjligheter och utmärkta inomhusträningsmöjligheter bla i Botniahallen finns. Campus Norrvalla erbjuder tillgång till gym och simhall.

I internatsbyggnaden finns ett testlabb där det går att utföra bla mattest. Tillgång till idrottsmassage och fysioterapi finns också. 

Idrottsgymnasiet samarbetar med Vasaseudun Urheiluakatemia-Vasaregionens idrottsakademi.